Beata Świstara

Beata Świstara Właściciel

Witam Cię bardzo serdecznie. Jestem psychodietetykiem, dyplomowanym dietetykiem, autorką książek, chemikiem, certyfikowanym keto – coachem, licencjonowanym opiekunem metody metabolic balance®. Ukończyłam Certyfikowaną Akademię Psychobiologii u dr n.med. Marzanny Radziszewskiej (jestem konsultantką psychobiologii), studia podyplomowe z dietetyki i planowania żywienia, studia podyplomowe z psychodietetyki, studium dietetyki oraz studium pedagogiczne. Obecnie studiuję psychologię oraz szkolę się w nurcie terapii transpersonalnej.

Od 2012 roku prowadzę poradnię żywieniową Principatus w Rzeszowie a w zawodzie psychodietetyka/dietetyka pracuję od 2008 roku. Prowadzę również kanał na YouTube: https://youtu.be/dlL-NEF3Y2U. Stworzyłam także własną metodę odchudzania: metodę schodkową. Przed rozpoczęciem pracy w zawodzie dietetyka, przez rok, pracowałam jako laborantka w CM Medyk w Rzeszowie – doświadczenie które wówczas zdobyłam pomaga mi w mojej pracy do dnia dzisiejszego.

Kocham podróże, uwielbiam testować kuchnie całego świata, spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi, uwielbiam doświadczać (ale też uczyć tego moich Klientów) wszelkich technik relaksacji oraz dbania
o swój dobrostan fizyczno - psychiczny, kocham taniec i wszystko co związane jest z ruchem energią.
 

JAK PRACUJĘ?

W pracy z Pacjentem skupiam się na osiągnięciu Jego celu poprzez Jego rozwój, uświadamianie.
To jest kierunkiem całej mojej pracy. Bardzo ważna jest dla mnie solidność, rzetelność i jakość świadczonych usług. MOJĄ WIZYTÓWKĄ JEST MÓJ PACJENT. Wizytówką mojej Firmy Principatus
są nasi Pacjenci. Jest to powód, dla którego poszukuję oraz wybieram takie metody i narzędzia pracy, by służyły zdrowiu i efektowi jaki chce osiągnąć ktoś, kto przychodzi do poradni Principatus. Odrzucam przekonania, opinie, oceny, paradygmaty które nie mają sensu – nie idę za tłumem. Szukam tego co działa prawdziwie, zmieniam, jestem otwarta na mało konwencjonalne rozwiązania jeśli zauważam że coś nie działa. Ponad 10 lat stałego praktykowania w zawodzie psychodietetyka/dietetyka jeszcze bardziej utwierdziło mnie w tym, że sam jadłospis to tylko wena – propozycja przepisu. By wprowadzić zmiany w sposobie żywienia, zdrowiu i własnym wyglądzie na stałe, trzeba czegoś więcej. Trzeba KOMPLETNIE ZINDYWIDUALIZOWANEGO PODEJŚCIA DOCZŁOWIEKA JAKO CAŁOŚCI, musi być ona zdrowa i bezpieczna. W mojej pracy nie ma miejsca na klasyczną dietetykę, tylko coś więcej. Praca z Klientem musi być połączona z sygnałami płynącymi
z ciała. Musi być holistyczna. Istotne jest dla mnie wypracowanie, u Pacjentów/Klientów, zmiany podejścia do samego siebie, zmiany myślenia o otaczającym świecie, zmiany sposobu myślenia
o diecie i o tym jak powinna wyglądać.

Czytam w każdej wolnej chwili zbierając wszelkie informacje związane z psychologią, dietetyką, zdrowiem. Staram się wyszukiwać logiczne powiązania między wiedzą teoretyczną, opiniami a moim doświadczeniem. Nie chcę powielać nieskutecznych schematów i poglądów dietetycznych tylko wyciągać samodzielne, sensowne wnioski. Uwielbiam pracę nad sobą, pracę z moimi Klientami, jeść oraz tworzyć i doskonalić moją Firmę. Cały czas się uczę. Aktywnie uczestniczę w kursach, szkoleniach i konferencjach, by w połączeniu z moim wieloletnim doświadczeniem świadczyć Państwu usługi jak najwyższej jakości.

Prowadziłam wiele warsztatów kulinarnych, spotkań w szkołach z młodzieżą, edukacyjnych zajęć
w przedszkolach, uczestniczyłam w przeróżnych eventach jako wykładowca, twórca i organizator. Prowadziłam między innymi wykłady dla Pacjentów chorych na SM (stwardnienie rozsiane) w Szpitalu Specjalistycznym im. św. Rodziny w Rudnej Małej, chorych na NZJ (nieswoiste choroby zapalne jelit) w Kliniczny Szpital Wojewódzki Nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie oraz wiele wykładów edukacyjnych w tematach otyłości, insulinooporności, problemów skórnych, hormonalnych, autoimmunologicznych itd.

Obecnie dużo działam w obszarach psychodietetycznych. Pracuję z dorosłymi oraz z młodzieżą oraz dziećmi a zwłaszcza z ich rodzicami.

Specjalizuję się w zaburzeniach odżywiania oraz dietetyce klinicznej. Szukam skutecznych rozwiązań. Nie mam myślenia algorytmicznego tylko heurystyczne a to oznacza że nieusatnnie poprawiam, szukam, tworzę lepsze rozwiązania. Obecnie pracuję głównie online.

Nasi dietetycy

Beata Świstara

Beata Świstara

Witam Cię bardzo serdecznie. Jestem psychodietetykiem, dyplomowanym dietetykiem, autorką książek, chemikiem, certyfikowanym keto – coachem, licencjonowanym opiekunem metody metabolic balance®. Ukończyłam Certyfikowaną Akademię Psychobiologii u dr n.med. Marzanny Radziszewskiej (jestem konsultantką psychobiologii), studia podyplomowe z dietetyki i planowania żywienia, studia podyplomowe z psychodietetyki, studium dietetyki oraz studium pedagogiczne. Obecnie studiuję psychologię oraz szkolę się w nurcie terapii transpersonalnej.

więcej
Patrycja Marszałek

Patrycja Marszałek

Zawodowo jestem Dietetykiem klinicznym i sportowym w Poradni Żywieniowej Principatus, ratownikiem i instruktorem pływania na pływalni, od lutego 2017  - semestru letniego prowadzę wykłady z zakresu dietetyki na PWSZcie w Krośnie.

więcej